20 d’abril, 2007

República és Democràcia















Per tercer any consecutiu la gent d’Iniciativa Verds de Granollers hem commemorat l’aniversari de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931.

Ara fa 76 anys que els resultats d’unes eleccions municipals van obrir al nostre país la porta a un futur ple d’il•lusió i d’esperances. Un futur de democràcia, laïcitat i igualtat. Democràcia perquè, per primer cop, eren les urnes i no la força de les armes qui provocaven el canvi de règim. Laïcitat perquè, també per primera vegada, significava la separació entre Església i Estat. I igualtat perquè equiparava en drets i en deures els poderosos i els pàries, els homes i les dones.

Precisament van ser aquests tres eixos de la República, democràcia, laïcitat i igualtat, els que van sublevar els sectors més reaccionaris de l’Església, l’exèrcit, els poders econòmics i la classe política. Els qui creien que hi havia de continuar havent ciutadans de primera i de segona classe. Els qui pensaven que la dona havia d’estar sotmesa a l’home, el treballador sotmès al cap i la llibertat sotmesa als dogmes d’un Credo absolut. I així van seguir quaranta anys de dictadura, nacional-catolicisme i masclisme.

Setanta-sis anys després, la gent d’ICV estem convençuts que cal recordar i homenatjar els homes i les dones que van lluitar per aquells valors republicans que avui, més que mai, continuen sent vigents. Els homes i les dones que van pagar amb la vida o amb les represàlies del règim feixista la seva aposta valenta i decidida per la defensa de les llibertats. Per això el passat 14 d’abril vam ser a la Porxada per hissar la tricolor. Per això el proper 14 d’abril tornarem a ser a la Porxada hissant la tricolor.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I on eren els altres partits que es diuen republicans? Jo a la Porxada no els vaig veure.