04 de maig, 2007

Granollers i el món universitari


Sembla clar que Granollers no podrà tenir una universitat convencional. El mapa universitari català està tancat i, si hi ha d’haver canvis, sembla que aniran més aviat en sentit contrari, és a dir, el de eliminar seus i estudis.

És per això que, quan parlem d’universitat a Granollers, des d’ICV estem pensant en crear a la ciutat els recursos que la població necessita, tant des del punt de vista de les millores que puguin fomentar la competitivitat de les empreses de Granollers com de les persones individuals que volen i necessiten una formació permanent per motius professionals o de realització personal.
Cal, doncs, dotar la ciutat d’una sèrie d’eines, entre les quals convé destacar el paper que ha de jugar el Consell Universitari de Granollers. Cal potenciar el CUG, incorporant-hi els sindicats (que ara no hi tenen representació) i les entitats juvenils, ja que els seus membres són els primers afectats per l’oferta educativa. També s’han d’incorporar les institucions i associacions vinculades a activitats docents o de recerca de nivell universitari. No es pot deixar fora de les decisions en matèria d’estudis superiors entitats del prestigi i la capacitat de generar idees i activitat com ara AGEVO, l’Arxiu Comarcal, l’Aliança Francesa, el Museu de Granollers, el Centre d’Estudis de l’Associació Cultural, etc.

Una altra d’aquestes eines a què feia referència seria un nou Claustre Universitari de Granollers, format pels professors universitaris de la ciutat. La seva funció hauria de ser la d’actuar com a un Consell Acadèmic que garanteixi la qualitat i pertinència dels programes i cursos i de personal per impartir-los. D’altres elements a treballar en un futur proper serien la cerca de convenis i col·laboracions amb les universitats catalanes pel reconeixement de crèdits, la possible organització de cursos a Granollers, l’oferiment de la ciutat com a seu de congressos universitaris, la creació d’un Programa de conferències universitàries obertes a la ciutat i en les que hi participin figures senyeres de la seva disciplina i les institucions i persones de Granollers especialistes en alguna àrea o recerca... Tot plegat en el marc del CTUG, que s’ha de consolidar com l’espai físic de referència per les activitats universitàries a Granollers.

Per cobrir les necessitats de la ciutat cal treballar no només sobre les infrastructures educatives, sinó també sobre els i les estudiants. En aquest sentit, proposem la creació d’un centre d’assessorament universitari que centralitzi tota la informació sobre cursos, beques, convenis, borsa de treball, etc. i l’organització anual d’una Mostra Universitària on les universitats catalanes presentin la seva oferta educativa als estudiants de batxillerat de Granollers i comarca.

L’Ajuntament, per últim, ha de fomentar, fent de mitjancer amb les empreses i els col·legis professionals, que els universitaris granollerins puguin completar a la ciutat la seva formació mitjançant figures com els convenis de pràctiques.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

l’Aliança Francesa? Una entitat amb anim de lucre en el CUG? Quin sensesentit es aquest¿

Jaume Vernet Mejan. ha dit...

Benvolgut/da:

La CUG ja té avui entitats privades com és el cas de la Fundació Martí l’Humà. Pel que fa a l’Aliança, es defineix com a associació sense ànim de lucre. Però no em toca a mi definir l’Aliança Francesa. El que nosaltres proposem és ben senzill: en la mesura en que cal una oferta educativa d’alt nivell a la ciutat, no té massa sentit que l’Ajuntament actuï com si fos una universitat si a la ciutat tenim organitzacions que ja estan fent dins el seu àmbit parcial una oferta similar. El que nosaltres proposem és coordinar aquestes activitats, fer-ne un calendari i garantir-ne uns estàndards comuns de qualitat.
Això es pot fer amb diverses fórmules: convenis, demanda i contractació de cursos a l’entitat més pertinent, organització conjunta... En definitiva, potenciar i optimitzar els recursos de que disposa Granollers.