07 de maig, 2007

Per un Ajuntament contra el canvi climàtic


El canvi climàtic és un fet ben perceptible en el nostre entorn més proper. Afecta la qualitat de vida de les persones de Granollers, suposa una greu amenaça real arreu del món i hipoteca el futur immediat de les properes generacions. Cal actuar de forma urgent i responsable.

Avui sabem quines són les causes que provoquen el canvi climàtic i també els seus efectes. D’una banda, la manera intensiva d’habitar i ocupar el territori. D’altra, uns models de creixement econòmic i de consum desmesurat de materials, aigua i energia, formes de mobilitat insostenibles, una emissió de quantitats ingents d’emissions contaminants i greus distorsions dels sistemes fluvials i marins.

La modernització ecològica i social de Catalunya que defensem des d’ICV implica un canvi radical de prioritats respecte als models de desenvolupament vigents. La lògica actual que identifica desenvolupament amb més creixement de consum i recursos és insostenible, gens solidària, i profundament irresponsable. És fa més urgent i necessari que mai un canvi de perspectiva sustentat en els valors de l’equitat social, l’ètica i l’ecologia.

Per això és imprescindible des de l’acció municipal prendre mesures ràpides i valentes. Des d’Iniciativa plantegem, entre d’altres, aquestes:

· La creació d’una Agència local d’energia amb l’objectiu d’implementar mesures quantificables per la reducció del consum energètic i fer complir les directives de la UE sobre estalvi i eficiència energètica.

· Una nova ordenança sobre energies alternatives que reguli l’obligatorietat d’ús de l’energia solar, eòlica, etc. en els edificis públics i privats que es facin a Granollers. Cal incrementar les aportacions de les fonts d’energia renovables a nivell municipal, com a mínim en un 1,5% cada any.

· Controlar el consum de tots els usos de l’aigua, inclosos els serveis de l’Ajuntament, mitjançant comptadors i seguiment continu. Invertir anualment en el manteniment i renovació de les xarxes de distribució.

· Impulsar un Acord municipal on s’estableixin compromisos, metodologies i indicadors, per actuar en la prevenció del canvi climàtic. Això inclou l’elaboració de la memòria d'emissions de gasos d’efecte hivernacle de la ciutat.

· Activar tots els recursos necessaris per fer complir el Pla d’actuació de les zones de protecció especial atmosfèrica de la que forma part Granollers, establint els mecanismes de seguiment i control, en col·laboració amb les institucions supramunicipals i del Govern.

· La planificació de les noves zones urbanitzables seguint criteris de compactació urbanísitca, foment de la pluralitat d’usos i previsió de transport públic. Això significa l'oposició als projectes interlocals que afectin greument la sostenibilitat i el patrimoni biològic. Per tant, l'oposició frontal al Quart Cinturó.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

I la gossera? segeuix tancada, fins quan?

Jaume Vernet Mejan. ha dit...

Benvolgut/da,

La gossera comarcal es reobrirà en un termini de dues o tres setmanes. A partir d'aquest moment caldrà que (ara sí) tots els ajuntaments compleixin els acords que van fer possible la seva construcció i obertura.

En la propera legislatura, des d'ICV volem introduir la problemàtica dels animals en la gestió municipal amb mesures com ara:

•Desenvolupar programes específics per animals de companyia, botigues, animals periurbans, silvestres...

•Controlar les llicències d'activitats de totes aquelles iniciatives relacionades amb animals.

•Desenvolupar programes de sensibilització ciutadana i escolar envers la problemàtica animal.

•Redactar una ordenança estricta sobre la protecció i la defensa dels animals i garantir el seu compliment.

•Fer un pla de control i higiene de les mascotes urbanes (Canvi de la placa d’identificació animal, ensinistrament).

•Prohibir la instal•lació de circs amb animals en tot el terme municipal.